Logisztikai ismeretek 17.04.2024
3

Mit tegyek, ha késik a megbízóm a fuvar kifizetésével?

DEBT szövegre rámutat két újjal

Nem egyenlítette ki a számlát a partner szállítás után? Elmondjuk, mi a teendő, és hogyan használható a Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatás !

Szinte minden céggel vagy vállalkozóval előfordult már, hogy az egyik megbízója késve fizetett vagy nem egyenlítette ki a számlát, annak ellenére, hogy a megbízás teljesült, Ön az árut a megadott helyre szállította. Az esetek többségében nincs különösebb ok az aggodalomra, mert nem szándékos a fizetési késedelem. Ám megtörténik, hogy a partnernek nem áll szándékában fizetni.

Mi a teendő, ha lejárt a fizetési határidő és elmarad a kifizetés? Mivel lehet védekezni a fizetési késedelem ellen?  Mit tehet a tartozás behajtása érdekében? Elmondjuk!

Az új partnereket mindig ellenőrizze le!

Az első lépés a megelőzés: mindig le kell informálni azokat a partnereket, akikkel még nem dolgozott együtt. A TIMOCOM fuvarbörzén belül a profil menüpontban találhatók a partner cégadatai a kapcsolattartók adataival együtt. Ellenőrizze le, hogy tényleg az adott vállalathoz tartozik-e az az elérhetőség - e-mail cím, telefonszám - amelyen keresztül Önt megkeresték. Érdemes betűről betűre ellenőrizni az e-mail címet, a cégnevet és a vállalat címét és összevetni az adott cég elérhetőségeivel, így kiszűrhetők a hamis e-mail címek vagy kamu adatok. 

Eleve gyanús lehet az is, ha az addig Ismeretlen cég vagy személy jelentkezése esetén nem tud TIMOCOM-számot adni. A Smart Logistics Systemben szereplő partnerek ugyanis minden esetben kapnak egy azonosító számot, vagyis ID-t.

A következő, hogy referenciát kér az új cégről vagy személyről. A régi partnerek esetén sem árt félévente ellenőrzést tartani. Ha új kapcsolattartó jelentkezik, és valami miatt Önnek gyanússá válik, feltétlenül nézzen utána.

Az első lépés, ha lejárt a fizetési határidő

Ha Ön teljesítette azt, amivel megbízták, kiállította róla a számlát, a fizetési határidő lejárta előtt pár nappal érdemes emlékeztetőt, illetve egyenlegközlőt küldenie. 

Miután lejárt a fizetési határidő, és még nem egyenlítette ki a számlát a partnere, első körben vegye fel a kapcsolatot a céggel, és emlékeztesse őket a kifizetetlen számlára. Ha ezután sem történik meg a teljesítés, fizetési emlékeztetőt vagy fizetési felszólítást kell küldeni. Ebben szerepeljen az Ön által vállalt feladat/Ön által nyújtott szolgáltatás, a számla száma, kiállításának dátuma, a tartozás összege, a fizetési határidő és az, hogy mi a következménye annak, ha nem fizet a partner.
Amennyiben ezután sem fizet a partner, a fizetési határidő lejárta után 30 nappal Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatás eljárásra lehet beadni hozzánk a követelés

Mi is a nemzetközi Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatás?

Az Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatás egy külön díjazással járó szolgáltatás TIMOCOM ügyfelek részére, amellyel a tartozást hajtjuk be a nem fizető partnertől.

Egyik előnye, hogy egész Európában elérhető a szolgáltatás, így nem kell idegen nyelven ügyet intézni, mivel mi vesszük fel a kapcsolatot az ügyfeleink helyett az adott partnerrel. Sőt: nem kell nemzetközi követeléskezelésben jártas ügyvédet sem keresnie.

A követelés kezelésének és behajtásának folyamata teljes egészében a mi feladatunk, ezért Önnek időt és energiát takarítunk meg.

Hogyan kérhető a Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatás eljárás? Elindításához csupán egy erre szolgáló, weboldalunkról letölthető nyomtatványt kell kitölteni és e-mailben elküldeni nekünk.

Ami a behajtás sikerdíját illeti, az EK 2011/7 Eu irányelv alapján kérhető, hogy az adós térítse meg, ha nem a hitelező hibájából (például rosszul kiállított számla miatt) nem fizette ki az összeget az adós. Ezt az irányelvet minden EU-s ország átültette a saját jogrendszerébe. Azonban fontos tudni, hogy mi is csak a szintén Európai Unió hatálya alá tartozó adósok esetén tudjuk érvényesíteni.

Bár a bizalom fontos az üzleti életben, nem árt felkészülni a váratlan helyzetekre; a TIMOCOM Nemzetközi Követeléskezelés Szolgáltatása pontosan erre való.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel