Logisztikai ismeretek 21.02.2022
6

Uniós engedély: ezek az új szabályok vonatkoznak 2022 májusától a futárszolgálatokra

Merevlemez, a szélén dobozokkal, középen pedig egy chip található egy repülőgéppel, egy teherautóval, egy villás targoncával, eg

Határokon átnyúló árufuvarozás és kabotázs érvényes uniós közösségi engedély nélkül? A futárszolgálatok eddig így működtek, ez a gyakorlat azonban 2022. május 21-től a múlté lesz. Ennek oka a piacra jutásról és a foglalkozáshoz való hozzáférésről szóló rendelet módosítása, amely már 2022. február 21-én hatályba lép. Ez kimondja, hogy mostantól a 2,5 tonna feletti megengedett össztömegű járművekkel fuvarozó kisáru-fuvarozóknak is rendelkezniük kell uniós közösségi engedéllyel.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire kell figyelniük a fuvarozó cégeknek, és hogy hogyan lehet uniós közösségi engedélyt igényelni.

Uniós közösségiengedély-kötelezettség – mi vonatkozik és kire?

A gépjárművel végzett nemzetközi áruszállításban és kabotázsban résztvevő fuvarozó cégeknek közösségi engedélyre (más néven uniós engedélyre) van szükségük. Ez a szabályozás jelenleg csak azokra a cégekre vonatkozik, amelyek 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű gépjárműveket használnak.

  1. május 21-től ezt az engedélykötelezettséget kiterjesztik a 2,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművekre vagy vontató-pótkocsi szerelvényekre is.

Emiatt május 21-től a kisteherautók és a futárszolgálatok csak ilyen uniós engedéllyel léphetik át az EU-n belüli határokat. Ebből a szempontból lényegtelen a jármű típusa (személygépkocsi vagy tehergépkocsi), csakis a használt gépjármű megengedett össztömege számít, beleértve az esetleges pótkocsikat is.

Fontos: A kizárólag saját országukon belül árut szállító fuvarozó cégek esetében semmi sem változik.

 

Pontosan mi is az az uniós engedély?

Mindenkinek, aki kereskedelmi célú áruszállítást kíván végezni Európában, közösségi engedéllyel kell rendelkeznie. A fuvarozó cégek számára nagy jelentőséggel bír ez az uniós engedély. Ez teszi ugyanis lehetővé a számukra, hogy határokon átnyúló, kereskedelmi célú áruszállítást végezzenek mind belföldön, mind pedig más uniós országokban.

Az engedélyt az illetékes helyi közlekedési hatóság állítja ki, először 10 évre.

 

Az uniós engedély igényléséhez szükséges feltételek

Az uniós engedély igényléséhez a szakmai jogosultsági feltételek alábbi kritériumaira vonatkozó igazolásokat kell benyújtani:

  • fióktelep,
  • szakmai alkalmasság,
  • pénzügyi teljesítőképesség,
  • feddhetetlenség.

A következő szakaszokban ismertetjük, hogy pontosan mit is jelentenek az egyes pontok.

 

Telephely

A megfelelő telephellyel rendelkező fióktelep igazolása elsősorban az úgynevezett „postafiókcégek” kiszűrését, valamint a szabályos üzletmenet biztosítását szolgálja. A rendelet értelmében a telephelynek biztosítania kell a hozzáférést a cég legfontosabb dokumentumainak eredeti példányaihoz, például

  • a fuvarozási szerződésekhez,
  • a cég rendelkezésére álló járművekkel kapcsolatos dokumentumokhoz,
  • a számviteli dokumentumokhoz,
  • a személyzet irányításával kapcsolatos dokumentumokhoz,
  • a munkaszerződésekhez,
  • a társadalombiztosítási dokumentumokhoz,
  • a járművezetők kiküldésével és kiküldetésével kapcsolatos adatokat tartalmazó dokumentumokhoz,
  • a kabotázsra és a vezetési és pihenőidőre vonatkozó adatokat tartalmazó dokumentumokhoz.

Ezekhez elektronikus vagy egyéb formában kell hozzáférést biztosítani.

A rendelet előírja továbbá, hogy a saját járműveknek legkésőbb nyolc héttel a határátlépést követően vissza kell térniük a saját országukban lévő állandó telephelyükre.

 

Szakmai alkalmasság

A fuvarozó cégek kötelesek biztosítani, hogy a cégnél legalább egy alkalmazott rendelkezik közúti árufuvarozó cég vezetéséhez szükséges szakmai képesítéssel. Ezt a személyt név szerint meg kell nevezni a munkaügyi hatóságnak.

A szakmai alkalmasság igazolása a lakóhely szerinti Ipari és Kereskedelmi Kamaránál letett szakképesítési vizsgával szerezhető meg. A szakmai alkalmasság igazolására meghatározott területeken szerzett szakképesítés vagy befejezett felsőoktatási tanulmányok révén is lehetőség van.

Kivétel: Azok, akik a 2009. december 4. előtti időszakban tízéves folyamatos vezetői tevékenységet tudnak igazolni egy közúti árufuvarozó cégnél, a sokéves tapasztalat alapján a helyi Ipari és Kereskedelmi Kamaránál kérhetik szakmai képesítésük elismerését. Erre az esetre is igaz az, hogy a cégnek engedélyköteles közúti árufuvarozást kellett végeznie olyan járművekkel és járműszerelvényekkel, amelyek megengedett össztömege meghaladja a 3,5 tonnát.

Pénzügyi teljesítőképesség

Csak azok a likvid fuvarozó cégek kaphatnak uniós engedélyt, amelyek bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek bizonyos mennyiségű saját tőkével. A számítás alapja a rendelkezésre álló járművek száma, amelyeket tartalékként vesznek figyelembe a számításban az alábbiak szerint:

  • 9000 euró az első használt gépjármű esetében
  • 5000 euró minden további, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjármű esetében
  • 900 euró minden további, 2,5 tonnánál nagyobb, de 3,5 tonnánál kisebb össztömegű gépjármű esetében

Kivétel: Azoknak a cégeknek, amelyek kizárólag 2,5 tonnánál nagyobb, de 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművekkel rendelkeznek, 2022. 05. 21-ig nem kell igazolniuk pénzügyi teljesítőképességüket. Rájuk a következő feltételek vonatkoznak:

  • 1800 euró az első használt gépjármű esetében
  • 900 euró minden további gépjármű esetében

A tőke rendelkezésre állásáról szóló igazolás a cég bankjától igényelhető.

 

Feddhetetlenség

Végül kötelező igazolni a feddhetetlenséget. Ezt az igazolást mind a vállalkozónak, mind pedig a szállításszervezőnek be kell nyújtania a helyi közlekedési hatósághoz – hacsaknem a kettő ugyanaz a személy.

Igazolásként különböző nyilvántartási kivonatokat kell benyújtani, például a központi nyilvántartásból, a kereskedelmi nyilvántartásból vagy a vezetői alkalmassági nyilvántartásból. A hatóság emellett más hazai vagy uniós nyilvántartásokat, például a Bundesamt für Güterverkehr hivatalnál vezetett fuvarozói nyilvántartást is lekérdezi.

Ha a kereskedelmi nyilvántartásban vagy a fuvarozói nyilvántartásban bűncselekményeket vagy vétségeket jegyeztek be, nem áll fenn a feddhetetlenség. Ez a feddhetetlenség megszűnéséhez vezethet, ami viszont a szakmától való eltiltást jelenti.

Ha minden feltétel teljesül, semmi akadálya nincs annak, hogy a helyi közlekedési hatóságnál uniós engedélyt igényeljen.

 

Hogyan kell uniós engedélyt igényelni?

Az uniós engedély megszerzéséhez a fuvarozóvállalatoknak az illetékes engedélyező hatósághoz kell fordulniuk. Ez egy ellenőrzőlistát ad ki, amely részletezi, hogy a fent említett igazolásokat milyen formában kell mellékelni az engedélykérelemhez.

Ez az, amire a kérelmezőnek figyelnie kell:

  • Az igazolások érvényessége: Míg például a nyilvántartásokból származó kivonatok csak nagyon rövid ideig érvényesek, addig a szakmai képesítés igazolása esetében már magának a képesítésnek a megszerzése is hónapokat is igénybe vehet.
  • Az erkölcsi bizonyítvány és a kereskedelmi nyilvántartásból származó kivonat a kérelem benyújtásának időpontjában nem lehet régebbi három hónapnál
  • A kérelem benyújtásától az engedély megadásáig több hét is eltelhet, és a kamarai szakmai vizsgára történő felkészülés is több hetet vehet igénybe.

Tipp: Célszerű az engedély igénylését a kamarai vizsga tényleges időpontja előtt körülbelül három héttel benyújtani. Az, aki első nekifutásra sikeresen leteszi a vizsgát, utolsó hiányzó dokumentumként az ugyancsak fontos kamarai szakmai alkalmassági igazolást is benyújthatja az engedélyező hatósághoz. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a többi feltétel már teljesült.

Ha első próbálkozásra nem sikerül a kamarai vizsga, akkor közvetlenül a lakóhely szerint illetékes Ipari és Kereskedelmi Kamaránál kell tájékozódni a következő lehetséges vizsgaidőpontról.

Az uniós engedély a gyakorlatban

Az uniós engedély igénylése kihívást jelenthet a fuvarozó cégek számára. Megfelelő megközelítéssel azonban nem lehet akadálya az engedély megszerzésének.

Ahhoz, hogy az uniós engedély megszerzése ténylegesen megérje az Ön cége számára, elengedhetetlen, hogy része legyen egy cégekből álló, jól megszervezett, egész Európára kiterjedő hálózatnak. A TIMOCOM Smart Logistics Systeme pontosan ilyen. A rendszer több mint 50 000 ellenőrzött cég több mint 133 000 felhasználójából álló hálózatot fog át, és támogatja Önt a határokon átnyúló áruszállítás gyors és hatékony lebonyolításában.

A TIMOCOM rendszerébe is lementhető az újonnan megszerzett uniós engedély, így Ön egyszerűen meggyőzheti potenciális üzleti partnereit arról, hogy komoly és hiteles munkát végez, és igazolhatja a szakértelmét. Ezenkívül a többi felhasználó profilja alapján pontos betekintést nyerhet az európai szállítmányozási és logisztikai környezetbe, így kapcsolatokat alakíthat ki potenciális üzleti partnerekkel, és bővítheti üzleti lehetőségeit.

Próbálja ki most a Smart Logistics Systemet kötelezettségek nélkül, és találja meg az Ön fuvarozó cégének megfelelő nemzetközi partnereket!

Próbálja ki most a Smart Logistics Systemet

 

További érdekes cikkek:

A kiválóság védjegye: GMP- és a GDP-tanúsítvány

Fontosabb, mint valaha: az ellátási lánc kockázatkezelése

Ön megrendelői kedvenc fuvarozója?

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel