TIMOCOM 23.08.2024
3

Céges üzemanyag-kártyával megelőzhető a saját célú üzemanyag-használat

uzemanyag-kartya-fuvarozok

Céges üzemanyag-kártyával megelőzhető a saját célú üzemanyag-használat

 

A kedvezményes üzemanyagáron vagy az utólagos fizetési konstrukción kívül olyan biztonsági megoldásokat is tartalmaz az üzemanyag-kártya, mint amilyen a PIN-védelem, a tranzakciós korlát vagy az SMS-ben is intézhető kártyazárolás.

Az üzemanyag ára mindig is meghatározó tényező volt a fuvarozó és szállítmányozó cégek működésében.

A fuvarozó cégeknél ugyanis jelentős összeget emésztenek fel a működési költségek – a kiadások több mint fele erre megy –, és ennek jókora része üzemanyag-költség. A fuvarozási kiadások változása tehát közvetlenül befolyásolja a cégek pénzügyi teljesítményét.

Az üzemanyagköltségek aránya a működési költségekben

Becslések szerint az üzemanyagra elköltött összegek a teljes működési költségek 30-50%-át is kitehetik, attól függően, hogy milyen típusú járműveket használnak a fuvarozók, és milyen távolságokat tesznek meg.

Tervezéssel, időt megtakarító alkalmazásokkal, hatékony fuvarszervezéssel és a folyamatok optimalizálásával persze mérsékelhetők a kiadások. Ám az üzemanyagárak változása, az áremelkedés és az infláció megnehezíti a fuvarozók és szállítmányozók számára a hosszú távú tervezést. 

Érzékenyen érinti a fuvarozókat az üzemanyagárak emelkedése

Az árak emelkedése többletköltséggel jár és ennek egyik nyilvánvaló következménye az, hogy csökken a profit. Különösen akkor problémás az áremelkedés, ha nem fokozatos, hanem egyszerre történik nagyobb mértékű módosítás.

A magasabb üzemanyag költség miatt a cégek kénytelenek áthárítani a többletkiadásokat az ügyfelekre, ami rontja a versenyképességet.

A helyzet elsősorban a kisebb fuvarozókat hozza nehéz helyzetbe, akik kevésbé tudják „lenyelni” a költségnövekedést.

Az üzemanyagok ára miatt kreatív megoldások is születhetnek

Az üzemanyagárak emelkedése arra kényszerítheti a fuvarozó cégeket, hogy hatékonyabb logisztikai megoldásokat keressenek. Ez magában foglalhatja az útvonalak optimalizálását, a járművek hatékonyságának növelését, az üzemanyagok szorosabb kontrollját és az olyan megoldások használatát, mint amilyen a TIMOCOM Fuvarbörze vagy a TIMOCOM Fuvarpiaci barométer

Mivel fuvarozó cégek versenyképessége nagyban függ az üzemanyagáraktól, azok a cégek, foglalnak el előnyösebb pozíciót, amelyek jobban kezelik az üzemanyag felhasználásának mértékét. Illetve a nem megfelelő, vagy egyenesen jogosulatlan üzemanyag-használatot. Ehhez nyújt segítséget az üzemanyag-kártya.

Hogyan működik az üzemanyag-kártya?

Mint arról a Közlekedésvilág beszámolt, a kontrollált használat mellett pénzügyi előnyt is jelent ez az opció. 

Lenkó Gergő, az EUROWAG – W.A.G. payment solutions a.s. Magyarországért felelős igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kedvezményes üzemanyagáron vagy az utólagos fizetési konstrukción kívül többek közt a biztonságos és kényelmes fizetés miatt is hasznos az üzemanyag-kártya. Vállalatuk az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztonságos és egyedülálló fizetést támogató megoldásokat fejlesztett. Ilyen például az automatikus kártyablokkolás a tankolás után, vagy a tankolás blokkolása, ha a speciális készülékkel felszerelt jármű és az üzemanyagkártya nem egy helyen tartózkodik. Ezekkel megelőzhetők a visszaélések.

 

Az üzemanyagkártya-használattal részletes riportot kapnak a fuvarozó cégek az üzemanyagköltésekről, így naprakészen nyomon követhetik, hogyan alakulnak a kiadások. Ezzel azonosíthatók azok a területek, ahol takarékoskodni lehet.

Az üzemanyagkártyákat ráadásul olyan biztonsági funkciókkal látták el, mint a PIN-védelem, a tranzakciós korlát vagy az SMS-ben is intézhető kártyazárolás. Különböző limitek állíthatók be a vásárlásokra és a kártya használatának helyszínére is.

A hagyományos fizetési módokhoz képest tehát jelentősen csökkentik a visszaélés kockázatát.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel